Projekty wykonane przez uczestników w ramach 2 edycji SLA
Green DINO
Jednym z pomysłów była innowacyjna aplikacja mobilna, która zmienia sposób, w jaki ludzie wybierają i zamawiają posiłki. Daje ona użytkownikom możliwość wyboru z obszernej oferty potraw dostępnych w różnych restauracjach i lokalach gastronomicznych w ich okolicy. Projekt nie tylko ułatwia życie użytkownikom, ale także przyczynia się do tworzenia bardziej zrównoważonego systemu gastronomicznego, wspierając walkę ze zmarnowaną żywnością i promując świadome podejście do jedzenia. Aplikacja nie tylko prezentuje użytkownikom wiele przepisów, ale także informuje ich o aktualnych cenach, czasie przygotowania potrawy oraz dostępności produktów. Użytkownicy mogą wybrać danie, które najbardziej odpowiada ich preferencjom i potrzebom, a następnie złożyć zamówienie bezpośrednio przez aplikację. Jednym z głównych celów projektu jest zmniejszenie marnotrawstwa żywności. Dzięki aplikacji użytkownicy mogą dokładnie zaplanować swoje posiłki, unikając nadmiernego zamawiania lub kupowania nadmiaru jedzenia. Pomysł ten nie tylko ułatwia życie użytkownikom, ale także przyczynia się do tworzenia bardziej zrównoważonego systemu gastronomicznego, wspierając walkę ze zmarnowaną żywnością i promując świadome podejście do jedzenia.
Economy of Wellbeing
Projekt ma na celu polepszenie zdrowia psychicznego pracowników poprzez świadczenie wsparcia nie tylko w sferze zawodowej, ale również osobistej. Zdrowie psychiczne pracowników ma kluczowe znaczenie dla ich ogólnej efektywności w pracy oraz dla ich jakości życia. W ramach pomysłu zaoferowane były różnorodne programy i usługi, które pomagają pracownikom radzić sobie ze stresem, poprawiają ich samopoczucie i zwiększają odporność psychiczną. Pracownicy mogą skorzystać z porad psychologicznych, grup wsparcia oraz warsztatów dotyczących zdrowia psychicznego.
Projekt angażuje się również w pomoc pracownikom w rozwiązywaniu ich osobistych problemów życiowych, takich jak kłopoty rodzinne, finansowe czy zdrowotne. Eliminowanie czynników stresowych z życia prywatnego może znacząco poprawić zdolność pracowników do skupienia się na pracy oraz ich ogólną efektywność.
FINAŁ PROJEKTU
Finał 2 edycji SLA odbył się w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej
Nasze najnowsze wpisy
Sustainable Development according to our Foundation
https://youtu.be/C0WB_CKWa9g
IME as a content patron of the Good Practices Congress
For the second time already, the Institute of European Thought has become a partner of the Good Practices Congress. The current, third edition of the event will be held on 8 December 2021 in the hybrid format and will be dedicated to good practices in the ESG and SDG...
IME co-organizes Estonia-Poland educational forum
The Estonian Embassy in Poland has invited the Institute of European Thought to co-organise the second edition of the educational forum summarising the possibilities of educational cooperation between our countries. The forum (webinar) will be held on November 24,...